Ringslyngen: Ti fordele du skal kende - den ultimative guide til bæresele alternativet

ringslyngen-10-mere

Yderligere ti gode grunde til at bruge en ringslynge. 

Den her liste kommer i kølvandet på artiklen: 'Ringslyngen er et kæmpe hit. Sådan en skal du bare have', og skal forstås som suplement hertil. Jeg lovede i slutningen af dén artikel at skrive ti gode grunde mere den følgende dag, og det har jeg hermed gjort. 

1. Parat-fra-Start.

Ringslyngen kan bruges fra begyndelsen. I princippet støtter den bare udenom de bærestillinger, der er naturlige for mor og barn. Sundhedsplejersker og læger siger, at børn kun må bæres i sele i fem-ti minutter om dagen, når de er nyfødte, men det er fordi de mener baby-björnen eller tilsvarende, hvor barnet bæres ved at sidde med al sin vægt på et smalt stykke stof mellem benene og hvor det fastholdes i en lodret siddende stilling, som nyfødte aldrig ville placeres naturligt i.

Med ringslyngen kan du få støtte til siddende og liggende stillinger af alle mulige slags, og først når barnet faktisk (stort set) kan sidde selv, kan det sidde oprejst i ringslyngen. Så der er intet i vejen for at man bruger den i timevis fra dag 1 (andet end, at man skal lære at bruge den)

2. God vægtfordeling for mor/far.

Ringslyngen fordeler vægten hen over hele ryggen, når den bruges rigtigt. Sammenlignet med den mest almindelige bæresele, baby-björnen, er dette et stort fremskridt. Bjørnen uden hoftestøtte bærer mellem skulderbladene, hvad der er temmelig ubehageligt over tid. 

3. Tryghed som med sovebamse og sut, bare bedre. At blive båret i slyngen bliver let en tryghedsfaktor; min yngste datter som hverken havde sovebamse eller sut (hun havde, men brugte ikke), bad om at komme op i slyngen, når hun var træt eller ked. Det var en stor lettelse at have denne nemme tilgang til fysisk trøst for os begge.  Jeg kalder dette bedre, fordi sovebamse og sut er erstatnings-objekter, slyngen er et samlings-objekt.

4. Barnet kan sove i slyngen, og det går helt fint. Også for ret store børn, egentlig.

5. Man kan amme i slyngen, diskret eller ej. Jeg har aldrig rigtig gået op i det med diskret. Jeg kommer ikke på fine restauranter alligevel.

6. Børn i slynger græder mindre. På mamaslife.dk kan man læse en sundhedsplejerske udtale: Vi ved at børn der bliver båret i slynge græder 40-50% mindre, end børn der ikke gør. Gad vide, hvad det egentlig betyder? Men i hvert fald. Børn der har megen kropskontakt græder mindre. Det kan der jo være mange grunde til: Hjertelyd, at blive hørt, at være tæt - og måske græder de andre, fordi de IKKE bliver båret (slynge eller ej)

7. Det er mindre tungt. Når du bærer i slynge, alternativt til bare at bære, spænder du barnet fast til din krop. Jo tættere barnet er på dig, jo lettere er det at bære. Det betyder måske ikke så meget i begyndelsen (selvom man faktisk godt kan blive træt i armene af at bære en lille tre-kilos baby), men da jeg i dag havde Silke med i zoo (Silke bliver snart fire år og vejer mere end 15 kilo), var jeg meget glad for min bære-dims (ikke ringslyngen i dag, men samme effekt).

8. Barnet på ryggen. Med ringslyngen kan du i øvrigt også rygbære store børn, der kan sidde stabilt. Tag barnet på hoften, stram slyngen og 'skyd' barnet ind under din arm og om på ryggen. Giver aflastning at have barnet på ryggen i stedet for maven.

9. Ringslyngen er rigtig praktisk at have med. Den kan lige brugs til underlag at lægge barnet på, den kan hænges over barnevognen og give skygge, den kan vikles om halsen, når man har glemt halstørklædet, den er oftest af bomuld, og kan derfor du' som klud, når man mangler.

10. Ringslyngen kan nemt vaskes i vaskemaskine sammen med almindeligt vasketøj og tørrer på ingen tid. Vel at mærke, hvis man har den simple model med kun et lag almindeligt bomuldsstof. De fås også i dobbelt, med lommer, i fløjl og alt muligt fint. 

11. Bonus-fordel: Ringslynger kan være utrolig smukke. Husk det er en voksen-ting; det skal ikke være med byggemand Bob eller små mariehøns; det er din ringslynge, en del af dit udstyr, ligesom et tørklæde. Jeg er ret vild med dem, og har kun en eneste (har lånt ud og foræret væk), det må der gøres noget ved. 

Med kærlighed

Cecilie-Underskrift-300x133

Cecilie Conrad


Tak fordi du læser med

Jeg skriver for at dele vores erfaringer og vores perspektiv, og vil elske at høre, hvad du tænker. Skriv endelig til mig i kommentarfeltet, i en personlig e-mail eller en tekstbesked – det du foretrækker. Det bringer megen glæde, når vi hører fra læsere. Tak og må solen skinne på din vej.

Oprindeligt publiceret på min gamle blog SpeltMor.dk som nu er lukket ned - Se alle artikler fra SpeltMor.dk her

Børnefavoritter med helsetwist: Økologiske opskrifter for hele familien
Sådan bruger du tørret appelsinskal som krydderi

0 comments

There are no comments yet. Be the first one to leave a comment!

Leave a comment

Book en gratis afklarende samtale

Hvis du har lyst til at få støtte og rådgivning fra en erfaren mor til fire, unschooler, kræftoverlever, nomade/worldschooler som har prøvet meget og har voksne børn. Jeg er uddannet psykolog, og jeg har klare holdninger der er anderledes end de flestes.

Cecilie-portraet (2)